En kalv är född i vilda flocken – kalv nr 85 födda i Sverige

Foto : Hielke Chaudron Foto: Hielke Chaudron

Den glädjande nyheten kom den 3 maj.¬† Det är ”Linda” som är mor även denna gång. Vi väntade med nyheten för att inga nyfikna skulle bege sig till fjälls. De första veckorna i maj är alltför känsliga då även renarna föder sina kalvar i nästan samma område. Nu har snösmältningen och alla bäckar kommit igång på allvar så nu bedömer vi risken att störa som mycket liten.

På fjället finns nu sju myskoxar – saknas gör den äldsta kon. Hon kan dyka upp längre fram då hon tidigare har varit ute på egna äventyr. En förhoppning vi hade var att även ”Idun” nedkommit med en kalv. Vi får vänta till i juni/juli då vi hoppas kunna återse myskoxarna igen.

Besättningen på fjället består av ”Pitoraq Jr” som är boss och pappa till årets kalv.¬†¬† ”Sofie” – Pitoraqs mor.¬† ” Linda” – Sofies ”syster” och nu nybliven mor. Vi har ”Brutus” – ungtjur – yngre bror till¬† Freja . ”Freja” – Linda o Pitoraq Jrs förstfödda¬† och så ”Idun” som släpptes ut på fjället i april 2013. Hon är fallen efter Härje och Helga på Myskoxcentrum. ”Årets kalv” – det är Linda och Pitoraqs tredje kalv. ¬† ¬† Den åttonde myskoxen¬† om hon lever – är ”Ida” (17).

torsdag, 22 maj, 2014 Okategoriserade