Informationer om Dovres myskoxar av Tord Bretten

I veckan hölls en information om myskoxarna på Dovre av Tord Bretten på centret för Femundsmarka Nationalpark. Bretten är uppsyningsman för Statens NaturOppsyn och hanterar myskoxarna som huvudsaklig arbetsuppgift. Mycket handlade om olika sjukdomar som oxarna drabbats av på senare tid – den ena sjukdomen kallas munsskorv och är som herpes ungefär. Mjukdelarna kring mule och ögon drabbas varför djuret svälter ihjäl. Den andra dödliga sjukdomen satte sig på lungorna och orsakades av ett pasteurellavirus. Båda smittorna kan härledas  till att markerna samtidigt används till fårbete. Vinterhjorden är nu c:a 240 djur beroende på en något förhöjd dödlighet pga sjukdomarna. Föreläsningen var mycket instruktiv och mycket matnyttigt om myskoxars beteende och skötsel fick vi höra – och fråga om.

söndag, 6 mars, 2016 Okategoriserade

Inga kommentar än.

Lämna en kommentar