Myskoxen ”Sofie” har gått ur tiden

sofie-web-16

Sofie – 2004 – på besök i Järvzoo     Foto: Stefan Mörtberg

Sofie har varit mycket betydelsefull för de vilda myskoxarnas fortlevnad. Hon tillhörde den ursprungliga flocken och flyttades till Jäärvzoo för att betäckas av Pitoraq. En direktimporterad tjur från Grönland. På våren födde hon en tjurkalv som döptes till Pitoraq Jr. Han är far till alla vilda myskoxarna förutom Linda – född 1999 – samma år som Sofie. En myskoxe blir 17 – 20 år gammal. Lite beror livslängden på hur hårt livet på  fjället har varit.  Efter besöket bland människor tog Sofie över befälet av flocken. Hon bestämde vart man skulle beta, när och hur länge. Det skall bli spännande att se vem som har tagit över ledarrollen och om hon bryter något av mönstren som Sofie etablerade.

Nu består flocken av 10 djur – så vitt vi vet.

fredag, 9 december, 2016 Okategoriserade

Inga kommentar än.

Lämna en kommentar