Varför och hur

Myskoxen har blivit en symbol ‚Äì nästan ett varumärke ‚Äì för Funäsdalen och Härjedalen. Dess existens ger legitimitet åt vår vildmarksprofil, och den lever i fredlig samexistens med alla invånare. Myskoxen är mytisk och mystisk och är ett sällsynt exotiskt bidrag i vår fauna. Dess särart påminner om Härjedalingen själv och om hans förmåga att leva i ett kargt klimat.

Intresset är stort för myskoxarna ‚Äì människor över hela Europa följer djurens väl och ve. Myskoxen ger oss uppmärksamhet och profilerar vår vildmark; värd att bo i eller att besöka; förstärkt av att djuren lever och trivs i Härjedalen.

Stefan Mörtberg
Ordförande i arbetsgruppen för myskoxens bevarande


Foto Janne Eriksson Funäsdalen

Du kan hjälpa myskoxarna genom att sätta in ett bidrag till Naturskyddsföreningens myskoxkonto.¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† PG 4408001-8

Arbetet med myskoxarna har gjorts möjligt genom många intresserade människor och institutioners insatser.

Att nämna alla blir en mycket lång lista men några som Naturskyddsföreningen i Västra Härjedalen, Länsstyrelsens Naturbevakare och Naturvårdsavdelning, Naturvårdsverket, Djurparksföreningen, Jämtlands flyg och fiske, Destination Funäsdalen, Härjedalens Hotellförening, Taiga Natur & Foto, Lycksele Djurpark, Järvzoo, Kolmårdens Djurpark, Svenska Björnprojektet, Sparbanksstiftelsen, Delsbo klass 5 2005 och många, många fler.

Sofie tillbaka till snöstormen efter livet på Järvzoo ”Sofie” tittar ut från transportlådan efter den ¬† ¬† ¬† långa vistelsen på Järvzoo.